Veckans läckra recept!

Thaikyckling - Grön Curry!

Älskar Thai, och någon bland det godaste rätterna måste ni hålla med mig om är Kyckling Grön Curry! Passar utmärkt till både hemmamys, vardagslunch och festlig bjudning också!! Jag brukar göra den och servera med vitt gott ris eller koka upp ett paket härliga nudlar till! Snabbt och enkelt är det också och inte så mycket meck, och jag lovar jag har haft många nöjda matgäster :)


Du behöver;
Kycklingfiléer
Gul lök
Vitlök
Paprika
1 burk bambuskott
Rapsolja
Grön currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1 msk ostronsås 

2 tsk socker
2 msk vinäger

1 msk sesamolja
Pressad lime
Blad av thaibasilika men om det inte finns kör vanlig eller timjan!



Skala lök och vitlök. Finstrimla löken och finhacka vitlöken! Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Bryn ca 3-4 msk currypasta i olja någon minut och tillsätt sedan kycklingstrimlorna. Häll ner löken, vitlöken, paprika och bambuskotten och fräs en kort stund. Sedan ner med kokosmjölk, fisksås, ostronsås, socker, sesamolja och vinäger. Låt småkoka i 5-10 minuter. Smaka ev av med mer vinäger eller lime. Koka nudlarna eller riset! Garnera med paprika, basilikablad eller färsk timjan!!









Fransk Fiskgryta med Saffran och Vitlök, även kallad; Bouillabaisse!

Något bland det absolut godaste jag vet är en riktigt smakrik och härlig fiskgryta med massor utav saffran och vitlök!! Oh, så gott!! Godast är att servera den med smörig somrig färskpotatis, massor med dill, hemmalagad saffrans aioli och fräscha sommargrönsaker!! Nu ska ni få ett utav mina fiskgrytsrecept (eftersom jag aldrig går efter "riktiga" recept, har svårt att följ dem) så brukar det bli lite olika varje gång, men detta är den gamla klassikern i huvudet jag brukar slänga ihop till både vardag och fest, för detta är sån där bra mat som man också bara kan poppa upp en flaska bubbel eller ett gott gla vitt till så blir det genast lite festligt eller bara ett gott mineralvatten eller pressad citron!!

Du behöver;
Laxfilé
Vit fisk vilken som helst (en äkta Bouillabaisse sägs ska minst innehålla 3 sorters fisk, och tre sorters skaldjur, så vill man göra den extra lyxig kan man ta två vita härliga fiskar, och kombinera de skalade räkorna med blåmusslor och kräftstjärtar eller ännu smarrigare havskräftor, hummerklor eller andra läckerheter ifrån havet, på en riktigt gamla franska restauranger kan man hitta över tio sorters fisk och skaldjur)
Gul lök
Vitlök
Morötter
Fänkål
Charlottenlökar
Rotselleri
Timjan
Hela vitpepparkorn
Kajenpeppar
Saffran
Tomatpuré
Olivolja
Hönsbuljong
Tomatjuice

Vitt vin
Hummerfond (t.ex. Bongs
Tomatpuré





Fräs morot, selleri och scharlottenlök i lite olivolja en stund, utan att det får för mycket färg. Rör om lite då och då, i cirka 20 min sådär.. Tillsätt resten av grönsakerna, fräs vidare! Pudra över riktigt med saffran och kryddor och rör om lite mera så allt får en svag gyllenbrun färg.
Rör ner tomatpuré och och vitt vin, sjud tills vätskan nästan kokat in.
Häll ner hönsbuljong, tomatjuice, mera vitt vin och hummerfond och låt allt sjuda långsamt en stund.
Skär fisken i portionsbitar och stek den i olivolja. salta lätt. Lägg i fisken och rör om, men inte skaldjuren riktigt än, jag tycker om att stoppa i dem precis innan man ska börja äta, jag brukar lägga upp skaldjuren fint för sig på en tallrik brevid så får man stoppa i dem själv, för alla sorters skaldjur blir sega om de blir för varma. Och detta är en riktigt passande rätt att dricka ett glas skumpa till!!


Hemmalagad saffransaioli är lätt och blir så gott! Se höger; Vispa bara ihop 2 äggulor med 2 vitlöksklyftor, häll under tiden en stråle av 2 dl rapsolja och vispa tills det tjocknar!! Och så i med ett paket saffran, lite citron, salt o lite vitpeppar!











Kyckling Halloumi och Rödbetspasta!

Härom kvällen lagade jag mat till Stefan på balkongen, det blev jättegott! Och så drack vi bubbel till, mmm så gott det var!! Här kommer receptet på en riktigt god och nyttig pasta ni kommer att älska!!

Du behöver;
Pasta
Rödbetor
Halloumi
Kycklingfilé
Morötter
Röd lök
Vitlök
Grädde
Basilika
Timjan
Smör

Skala rödbetor, morötterna, hacka dem och rödlöken, smöra eller olja en plåt och baka dem på den i ca 40 minuter med salt, svartpeppar och timjan.
Stek kycklingfiléer tillsammans med vitlök och kanske några andra goda kryddor du har hemma, sedan skär du i lite halloumi och steker lite till tills alltsammans fått en fin gyllene färg! Hacka ner lite basilika, slå ner lite grädde och stek på lite mera men på svag värme. Koka pasta! Sedan lägger du bara upp sådär lite gott på en tallrik; pastan, ugngrönsakerna och på med den goda halloumikycklingen, dekorera kan du göra med några basilikablad!! Jag lovar detta blir så gott!!












Höstig Vinig Smakrik Högrevsgryta!

I den småkyliga, mycket mysiga hösten som nu är här hos oss skickar jag in ett smarrigt höstrecept till!! Nu ska ni få ett recept på en utav mina absoluta favoriträtter, en riktigt mustig vinig Högrevsgryta med mycket smak som sakta får koka in i köttet i timmar..... Mmmm...

Du behöver;
1 till 3 kg högrev (beror på hur mycket du vill göra
Smör
Gula lökar
Rött vin (gärna ngt ganska kraftigt med mycket smak enligt mig, smak men alla funkar :)
Kavlfond
Mörk oxbuljong
Tomatpuré
Timjan (helst färsk)
Salt, nymald svartpeppar
Morötter
Vitlök
Valfri svamp
Syltlök
Potatis eller ris eller ngt annat gott passande till 

Putsa högreven och skär den i grytbitar, typ 2-3 cm. Fräs köttet i omgångar i smör tills det fått lite färg och ställ åt sidan sålänge. Hacka löken, går bra med ganska stora bitar, ta fram en stor gryta och fräs löken och svampen tills de får gyllenbrun färg i smör, pressa eller riv i ett par vitlöksklyftor. Lägg i köttet och rör om! Häll över rött vin, vatten, buljongtärningarna, kalvfond och tomatpuré. Låt koka upp och sänk sedan värmen på plattan så grytan puttrar mycket lätt, på tvåan brukar blir bra :) Låt puttra 2-4 timmar (beroende på hur mycket tid du har ;)

Skala morötterna och skär dem i bitar. Tillsätt i grytan och rör om. Salta och peppra samt en vitlöksklyfta till och lite mera tomatpuré, och så i med de små goda syltlökarna! Låt alltsammans puttra i ca 1 timme till.... Det luktar gott i hela köket, det kan jag lova!! Laga god potatis i ugnen, några gånger har jag gjort sötpotatis med, det är jättegott, och väldigt gott är det också med goda risblandningar, grov bulgur eller vanligt gott ris! Men jag gillar det trådiga köttet med den smakrika viniga mörka såsen bäst med ugnsbakad potatis, toppa med några stjälkar färsk timjan!! Njut med gott rödvin och festligt blir det med lite rosébubbel!











Chili och Chokladmarinerade kyckligklubbor med Krämig Grönsaksbulgur!

Mm, nu ska ni få er ett riktigt gott höstrecept här!! Jag var nämligen och snurra runt sådär i min egen värld som jag brukar nere på ICA för några veckor sedan och det är inte mycket som kan få mig ur min värld, speciellt inte när jag lite stressigt springer och handlar men så fick jag syn på denna härliga burk i hyllan och var bara tvungen att testa om den var härlig eller ej, så det kan jag nu lova er att den är!! Cacao & Chili flingor från Santa Maria!!

Så tänkte jag, hmm.... Vad ska jag laga för gott med den här..... Så stod jag en dag och marinerade härliga färska kyckligklubbor och tänkte att denna måste ju vara perfekt så jag testade.. Såhär kommer nu kommer receptet!

Du behöver;
Färska kycklingklubbor eller frysta
Cacao & Chili flingor
Olivolja soya, smör, salt och peppar
Vitlök
Grov bulgur
Tomatpuré
Grönsaksbuljong
Paprika
Champinjoner
Gul lök


Marinera kycklingklubborna med valfria kryddor, jag är egentligen inte sådär jätteförtjust i "steak-kryddor" typ grillkrydda och sådant men till kycklingklubbor är det faktiskt helt okej, passar med cacaon och chilin också. Flinga på mycket utav Chili och Cacaonkryddan och sedan skjuts in i ugnen!! Kör sista på grill så de blir sådär sprakande goda! Ugnsbaka gärna några minitomater också, de är jättegoda till! Koka upp bulguren med 2 msk tomatpuré och 1 tärning grönsaksbuljong. Den bulguren som är grovare och med större korn passar mer till denna krämiga med grönsaker men vanlig går säkert också bra. Bryn lök, champinjoner och paprika med 2 vitlöksklyftor så de blir sådär gyllenbruna och härliga. Ta sedan av bulguren och blanda i grönsakerna och lite mera olivolja så blir det extra gott! Snurra ihop lite sallad och servera till, njuuut!! Mmmmm.......
Cacaon och Chilin passar verkligen bra tillsammans med kycklingen och den krämiga bulguren, champinjonerna och minitomaterna!!

Tada!!





Röd Grönsakssoppa! (Perfekt LCHF-recept, funkar även som utmärkt detoxmat)

Du behöver;
I påse färska rödbetor
Några morötter
Vitkol
Grönsaksbuljong
Sojayoghurt
Olivolja

Skala och koka grönsakerna länge med en eller två buljongtärningar. Slå i lite olivolja för godare fyllighet. Ta av kastrullen från plattan och mixa alltsammans med en stavmixer, jag brukar inte mixa sådär jättelänge för jag tycker det blir godast om det är ganska grova bitar, men det är olika. Slå i några deciliter soyayoghurt, mixa lite till. Rör om väl. 

Toppa gärna den härliga soppan med lite fetaost och hela solroskärnor (de är jättejättenyttiga!) Någon brocollibit över i kylen kan också bli en fin dekoration! 
Samklig måltid! Denna soppan är så nyttig och god, sen håller man sig mätt riktigt länge pga sojayoghurten och fetaosten! Mmmm....


Grön Kycklinggryta! (antingen ett superbra LCHF-recept utan ris eller jättegott med ris till)

Du behöver;
Kycklingfilé
Zucccini
Haircot verts (gröna bönor)
Grön sparris
Broccoli
Sockerärtor (alla behövs inte men jag råkade ha många gröna hemma denna dag)
Gädde
Vitlök
Kryddor efter smak, men det var jättegott med bara lite hackad färsk chili, salt och svartpeppar!

Woka ihop allt sådär länge och härligt, fyll på med grädde och lite olivolja med mycket smak!
Ha i mycket vitlök, är så gott med kycklingen, broccolin, sparrisen och grädden!

Mmmmm....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar